kinderen, natuur, wandelen, zoektocht

Het Otter-Beverpad

Onze kinderen zijn het gewoon om te wandelen, maar hebben hierbij toch een beetje hulp of beter afleiding nodig. Daarom ga ik voor we op vakantie vertrekken altijd op zoek naar leuke, kindvriendelijke natuurwandelingen. Reizen is momenteel uitgesloten dus zoeken we het iets dichter bij huis. Letterlijk de brug over!

Aan de overkant van de Rupel bevindt zich het natuurgebied Broek De Naeyer in Klein Willebroek, een gebied waar we nog nooit gewandeld hadden en dus ging ik op zoek naar een uitgestippelde wandeling. Het is niet de eerste keer dat we na enkele uren wandelen beseffen dat onze auto aan de andere kant geparkeert staat, de reden waarom we meestal nog draagzakken bij hebben voor onze kleuters.

Het Otter-beverpad is een wandellus in het natuurgebied Broek de Naeyer, waar enkele beverfamilies wonen en ook de otter reeds is gespot. Dankzij infopanelen en doe-opdrachten kom je onderweg alles te weten over deze dieren. De wandeling is ideaal als gezinsuitstap, maar eveneens interessant om met vrienden of de jeugdbeweging te doen. Wij kwamen trouwens enkel volwassenen en geen kinderen tegen, otters of bevers hebben we niet gespot maar de spanning om ze tegen te komen was al voldoende om onze kleuters bij de les te houden en het wandeltempo te verhogen.

Het vertrekpunt bevindt zich aan het Sashuis in Klein-Willebroek. Hier kan je normaal een sleutel oppikken waarmee je de kistjes onderweg kan openen om de doe-opdrachten uit te voeren. Het Sashuis was wegens corona gesloten maar ook zonder sleutel kan je de doe-opdrachten van de infoborden aflezen.

Neem je graag zelf ook eens een kijkje? Dan vind je hier alvast alle informatie

Het basistraject omvat een interactive gezinswandeling van 3,8 km met onderweg infopanelen en leuke doe-opdrachten. Het vertrek- en eindpunt bevindt zich aan het Sashuis, Sasplein 18, 2830 Klein-Willebroek. Wij deden er even over om de route te ontcijferen, en liepen hem uiteindelijk in tegenovergestelde richting vandaar hier de beschrijving van onze interpretatie inclusief straatnamen.

Ga vanaf het Sashuis de brug over, sla rechts af de Oostvaartdijk op en wandel tot je links een splitsing tegen komt. Wandel daar de dijk op, je passeert hier visclub nooit-genoeg (waar je ook je auto kan parkeren), volg de Rupel richting knooppunt 197 (rechts) waar je de borden van het wandelgebied Broek De Naeyer tegen komt.

Verlaat de dijk en ga dwars door het domein Broek de Nayer, waar een beverfamilie zich spontaan gevestigd heeft. Volg vanaf dit punt de beverwegwijzers tot je terug op de Oostvaartdijk komt en je opnieuw richting brug en Sashuis kan wandelen.

Fervente wandelaars kunnen het basistraject uitbreiden met twee aansluitende lussen van respectievelijk 2,2 km en 10 km. De route volgt een stukje van Wandelnetwerk Rivierenland, een netwerk van wandelpaden die elkaar kruisen in genummerde knooppunten.

Basistraject: 3,8 km over zowel verharde als onverharde wegen doorheen Broek de Naeyer.
Uitbreidingslus 1: +2,2 km doorheen de Biezeweiden
Uitbreidingslus 2: +10 km langs Biezeweiden, domein Hazewinkel en het Broek te Blaasveld waar je in het Scheyvaertshof de otterbevertentoonstelling kan bezoeken.

Veel wandel en kijkplezier,

Tessa

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s