kinderen, opvoeden, Persoonlijk

#Luizenalarm!

Ik ken maar weinig alarmen die je graag hoort, en ‘luizenalarm’ is hier zeker geen uitzondering op. Voel jij het al kriebelen?

Waar onze kids het voorbije schooljaar de luizendans gracieus ontsprongen, kregen we deze zomer de volle lading. Je kan mijn verbazing wel geloven toen de kids in volle corona tijd ook na het uitspoelen van het zand op vakantie bleven krabben. Want terwijl de meeste kinderen vriendjes (gewenst en ongewens) maakten op de zomerkampen, bleven de onze dicht bij ons.

Na een nader onderzoek sloegen onze stoppen door, luizen op bezoek op vakantie.

Verstoppertje spelen in de gordijnen van het huurappartement was duidelijk niet Vinn’s beste idee en de daguitstap naar Oostende werd met een paar uur uitgesteld.

We kochten een luizenshampoo voor de kids, de Silikom Protect spray om luizen te voorkomen voor de volwassenen en stopten alle gedragen kleren, knuffels, lakens, handdoeken en dekens voor 10 dagen in gesloten zakken in quarantaine.

Luizen quarentaine op vakantie

Maar waar de Silikom Protect Spray onze haren voldoende beschermde vonden we 2 dagen later weer enkele kriebelbeestjes, de apotheek adviseerde ons na een week de behandeling te herhalen dus durfden we dit niet eerder te doen. Maar dat we naast kammen iets extra moesten doen om te vermijden dat die 2 luizen geen 10 werden stond wel vast.

Enkele telefoontjes naar vrienden en familie en een consult bij Dr Google later kozen we voor een alternatieve behandeling met azijn. Deze hebben we enkele keren herhaald. Ze had alvast een beter effect maar was erg omslachtig omdat de azijn zeker niet met de huid of ogen van de kids in aanraking mag komen.

haren inwrijven met azijn

Ook deze behandeling hielp niet definitief. Knuffels werden weer in de vriezer gestopt, fietshelmen werden met een badmuts onder opgezet en de hoop quarentaine zakken nam stillaan toe.

Vergeet zeker de fietshelmen niet

Misschien muteren luizen wel tijdens een hittegolf?

Thuis gekomen de kasten uitgezocht en nog een andere shampoo gevonden, om weer met volle moed te beginnen maar helaas.

Het school begon een paar dagen later dus zagen we geen andere optie dan Vinn’s dikke haarbos kort te knippen, met zijn half krullend haar was het telkens een hele strijd om de luizenkam door zijn haren te krijgen. We wisten toen ook nog niet dat we de conditioner er best inlieten in plaats van uit te spoelen.

Luizen en neten uit het haar knippen

Na een oproep op social media kwam Silikom als beste van de klas naar voor, eerlijk gezegd durfde ik niet meer te hopen toen we er aan begonnen.

Onze keuze Silikom producten

De Silikom Once luizenhampoo moet 5 minuten inwerken om de luizen effectief te bestreiden. Daarna kort nat maken, schuimend inmasseren en goed uitspoelen. Met een bang hart het resultaat afwachtend zagen we toch een duidelijk verschil. Silikom leek de neten in het haar droger te maken en we konden ze ook vlotter uit hun haar halen. De komende week zaten we als aapjes onze kids te ‘plukken’, gezien we met onze nagels toch efficiënter en kindvriendelijker de neten uit het haar konden halen dan met het bijgeleverd kammetje. Luizen haal je hier wel efficient mee uit het haar, maar hier vonden we er steeds enkele die bij Lou meestal op haar staart kropen zodat je ze goed zag zitten.

De volgende week hebben we de kids hun haar om de paar dagen met conditioner ingesmeerd zonder het uit te spoelen waardoor het goed doorkambaar was, het beddengoed om de 3 dagen ververst en met de zelfde frequentie (3x / week) ingespoten met de Silicom Protect spray voor we ze naar school brachten. De overige dagen smeerden we lavendelolie achter hun oren en op hun hoofdkussen en we schakelden over naar een shampoo met lavendel geur.

Ik kan je verzekeren dat we het na een maand echt beu waren waardoor we besloten ze preventief te blijven behandelen.

Het was in deze laatste week dat Silikom met een oproep kwam naar influencers. Ik was zoizo al van plan onze ervaringen in een blog op te lijsten en na onze positieve ervaringen met het product stelden we ons kandidaat. En eerlijk, als ik dit product eerder gevonden had, had het ons waarschijnlijk ook heel wat geld en traantjes bespaard. Want de eerste shampoo’s die we gebruikten waren zeker niet goedkoper of gebruiksvriendelijk.

Silikom werd uitgeroepen tot product van het jaar, maar voor ons persoonlijk is het ‘het product van deze zomer’.

Want je wil je kids toch het liefst zonder schroom naar school sturen en hen vrij met vriendjes laten knuffelen.

Gisteren (hoewel het aan zich niet nodig is) herhaalden we de behandeling nog 1x om zeker te zijn dat nu echt alles weg is en blijft. Maar ondertussen zijn we er al veel handiger in geworden dat de kids er ook niets meer van maken.

We deden een wedstrijdje: wat kan je allemaal doen op 5 Silikom minuten!

De 5 minuten vlogen voorbij, hoog tijd om de haren uit te wassen. Je kan ze het best vluchtig nat te maken en dan schuimend in maseren alvorens ze uit te spoelen. Daarna de haren nog even kammen met het bijgeleverde luizen kammetje maar gezien we dit steeds samen doen zijn er geen foto’s van.

De preventieve behandeling zetten we hier standaard verder tijdens het schooljaar, in de hoop geen #luizenalarm meer in huis krijgen.

Onze nieuwe routine in de ochtend rush op maandag, woensdag en vrijdag #silikomprotect

Samengevat

Wat kan je preventief doen tegen luizen?

Wat te doen in geval van luizen?

  1. Kijk het haar van je kind na. Doe dit met de nattekammethode. Maak het haar nat, wrijf het in met conditioner en kam het lok voor lok door met een luizenkam zonder het uit te spoelen. Wrijf het kammetje na elke lok schoon op een wit keuken papier en was het met zeep na gebruik alvorens het 24 u in de diepvries te bewaren.
  2. Spray het haar van je kind in met een preventieve spray. Wij gebruiken de preventieve spray van Silikom. Er zijn ook recepten om dit zelf te maken maar hier durfden wij ons niet aan te wagen.
  3. Wrijf lavendelolie achter de oren van je kind. Wij dezen ook enkele druppels op de kussensloop, een leuke bijwerkingen hiervan was dat ze ook sneller insliepen hierdoor.
  4. Voeg enkele druppels lavendelolie aan de shampoo van je kind toe.
  1. Was het haar met een luizenshampoo. Voor ons werkte enkel de Silikom Once Shampooing. Het is voordeliger om azijn te gebruiken, maar dit pakt serieus op je adem en is bijtend. Houdt dus steeds een washand voor de mond van je kind en let goed op voor huid en ogen!
  2. Kam het haar uit met de nattekammethode. Maak het haar nat, wrijf het in met conditioner en kam het lok voor lok door met een luizenkam zonder het uit te spelen. Wrijf het kammetje na elke lok schoon op een wit keuken papier en was het na gebruik alvorens het 24 u in de diepvries te bewaren. Wij kochten ook een electrische luizenkam (deze zuigt ze mee uit het haar) maar gezien we vooral neten hadden was dit niet echt een meerwaarde voor ons.
  3. Haal overgebleven neten met je vingers uit het haar van je kind.
  4. Was het beddengoed en knuffels en herhaal dit elke paar dagen.
  5. Verzamel kussens, knuffels, stoffen speelgoed, petten, mutsen, jassen, stoffen speelgoed en was het. Als dit niet mogelijk is kan je het 10 dagen in een gesloten zak stoppen of 24 u in de diepvries bewaren.
  6. Vergeet zeker de fietshelm, zetel en autostoel niet. Wij kochten bij de apotheek een veilige insectenspray om ze in te spuiten.

Heel veel succes, en laat gerust in een reactie weten welke tips ik nog vergeten ben.

Dit bericht werd gesponsord door Silikom, maar de inhoud is puur ervaringsgewijs en werd niet door hen bepaald.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s