kinderen, natuur, wandelen

De Teut in

Wij gingen vandaag op aanraden van Britt van Day Trips With Kids op zoek naar het heidegevoel in Limburg.

Onze originele plannen voor de Kaltmthoutse Heide last minute veranderd om de verwachte drukte te ontwijken en met succes.

Wat een verademing om zonder mondmasker het prachtige spel van heide en water te kunnen ontdekken. Af en toe kwamen we iemand tegen maar we konden steeds op een veilige afstand kruisen. De kids konden voor – of achterop rennen in alle veiligheid. Een geslaagde dag dus….

De Teut in Zonhoven vormt samen met Ten Haagdoorn in Houthalen-Helchteren een uitgestrekt natuurgebied van meer dan 1700 hectaren en mag zich het grootste heidegebied van Midden-Limburg noemen. De naam van het gebied is afkomstig van het Zonhovens dialectwoord ‘toot’, wat spits toelopend of punt betekent.  De afwisseling van beekdalen, vennen, duinen, bossen, akkertjes en heideterreinen nodigen uit voor een aangenaam bezoek. Dus trek je wandelschoenen aan, spring op je fiets of ontdek dit prachtige stukje natuur te paard. 

Wij parkeerden ons op de grote parking op het einde van de Donderslagseweg waar we eerst de korte bruine verbindingsroute (ongeveer 250m) langs de hondenlosloopwei volgden en daarna de blauwe wandellus van 3,8km deden. Er is ook een groene wandellus van 4,3km.

De korte wandeling toont je in een oogopslag de mooiste plekjes van De Teut, met een prachtig panorama bovenop de teutheuvel, wondermooie vennen (verkozen tot één van de 20 mooiste plekjes in de Lage Kempen) en in augustus-september prachtige paarse heide waar we zeker voor terug komen.

Op maat van kinderen?

Er is geen speciale wandelanimatie op de blauwe route voor kinderen voorzien, maar ze genoten van het spelen aan de waterkant. Gooiden takjes en blaadjes in het water en maakten kunstwerkjes met de natuur. De wandelroute is heel duidelijk aangegeven, duidelijk genoeg voor 2 kleuters om hun ouders de weg te tonen. In tegenstelling tot andere wandelingen zijn de bordjes zo gemonteerd dat je de wandellus in 2 richtingen kan lopen.

Blijkbaar zijn er nog 3 speelzones op het domein, ik zoek hier nog extra info over zodat we ze in de nazomer samen met de paarse heide kunnen verkennen.

Rustplekken

Naast het prachtige uitzicht en de afwisselende natuur vind je langs het hele parcour zitbanken en picknick tafels terug met voldoende afstand van elkaar.

Praktisch

Donderslagseweg 3520
3520 Zonhoven

Blauwe route

3,8 km (5100 stappen)   0 u 56 min   

Afbeeldingsresultaat voor eten symbool

Er is geen horeca aanwezig op deze route. Je kan wel halverwege de blauwe route de snelle verbindingsroute van 600 m volgen (bruine kruisjes) naar de parking bij de Holsteen zodat je onderweg restaurant Holsteenhoeve passeert.

Afbeeldingsresultaat voor kinderwagen symbool

Een deel van de route bevat los zand waardoor ze niet toegankelijk is voor kinderwagens.


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s