Cultuur, kinderen, museum, Uitstap

Een middag terug in de tijd

Even ontspannen, terug naar een tijd waarin covid19 nog enkel in fictie verscheen. Terug naar mijn kindertijd, deze keer niet met mijn klasjuf maar vergezeld door mijn gezin. Veel uitleg hadden de kids niet nodig bij de woorden ‘speelgoedmuseum‘, ze sprongen probleemloos door de tijdslijn op zoek naar de tand (of beter het spel) des tijds. En wij, wij sprongen enthousiast mee. Op zoek naar herkenning uit onze kindertijd.

Toverstokjes

Dikke duim voor de organisatie, het eerste museum waar we ons tijdens corona echt helemaal veilig voelden. De ‘toverstokjes‘ om de collectie tot leven te wekken waren een schot in de roos. Mijn kleuters werden er door getriggerd en gebruikte de stokjes in plaats van hun vingers. Al was het wel met pijn in hun hart dat ze het aan het einde van het bezoek weer in het bakje zwierden. Ik denk dat ik bij een volgende uitstap ook maar 2 ‘museumstokjes’ uit de speelgoedbak vis.

Van de Middeleeuwen tot de Fabeltjeskrant en ver daarna

Het museum telt 3 verdiepingen met op de eerste 2 verdiepingen de permanente collectie en op de derde verdieping de tijdelijke tentoonstelling rond o.a. de Fabeltjeskrant (tot 21 febrauri 2021).

Wat voor de kids niet herkenbaar was, maakten ze zelf herkenbaar door de link te leggen met het huidige speelgoed vergezeld van het woordje oud. Zo zagen ze een oude pop, oude boeken, oude blokjes, oude spelen en zelfs een oud barbiehuis. Een kopie van wat ooit in mijn eigen kinderkamer stond.

Hoewel de speelzaal wegens corona niet toegankelijk was, was er voldoende in het museum zelf om interactief mee aan de slag te gaan. De kids gingen actief op zoek naar de opdrachten van de Raaf (4+), drukten alles wat indrukbaar was in, sprongen over het hinkelpad, maakten muziek en nog veel meer.

Ik kan hier nog uren over vertellen maar je kan zelf beter even een kijkje nemen.

Wij keren tevreden terug

Bij thuiskomst meteen de grootouders gebeld! Zodra het weer mag gaan we eens samen, kunnen ze de klein- en achterkleinkinderen enthousiast over ‘hun’ speelgoed vertellen want ook de overgrootmoeder kan probleemloos in een rolstoel mee.

Wil je zelf ook graag een kijkje nemen?

Wij reserveerden een tijdslot op de middag. Het was erg rustig en we kwamen slechts enkele mensen in de zalen tegen. Geen stress dus om de kids binnen onze bubbel te houden. Aan de kassa betaal je de tickets en parkeerplek vonden we vlotjes in de buurt. We betaalden met de app maar dit was blijkbaar niet nodig op zaterdag.

Een gemiddeld museumbezoek duurt ongeveer anderhalf uur maar wij deden er vlotjes 3u over, de speelzaal en cafetaria waren jammer genoeg met de coronamaatregels niet open.

Speelgoedmuseum Mechelen vzw
Nekkerspoelstraat 21
2800 MECHELEN

T +32 (0)15 55 70 75

Voor vragen, stuur een mailtje naar info@speelgoedmuseum.be

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s