kamperen, kinderen, Reizen

Eigen-wijs Waddenhoppen

Nu de kinderen deze zomer 5 en 7 zijn kriebelt het de sprong te wagen van Texel naar de andere Waddeneilanden. We zoeken eerst bij de pakketreizen maar stuiten op 3 lastige zaken. De prijs die behoorlijk hoog is, het gebrek aan eigen vervoer (buiten een fiets) waardoor we wel heel licht moeten pakken en het feit dat we op eiland 5 stranden en vandaar maar moeten zien hoe we terug bij de auto in Den Helder komen.

Kristof staat voor veel open wat betreft de Wadden maar 2u met het openbaar vervoer is er geen van. Toegegeven, zelfs voor mij is dat een brug te ver.

Het kost me 24u de tijd om het parcours uit te stippelen en 2u stress om achtereenvolgens alles te boeken en te hopen dat er overal plek blijft maar we eindigen 1000 euro lichter en kunnen 12 dagen langer genieten.

Benieuwd hoe we dit deden? Lees dan zeker verder…

TEXEL

Onze reis start op ons geliefde en zeer vertrouwde eiland Texel. We genieten eerst enkele dagen van het subtropische zwembad bij de Krim en maken vandaaruit een daguitstap naar Vlieland.

VLIELAND

We fietsen vroeg in de ochtend op een kleine 10 min. van de Krim naar Kaap Noord voor een gezellige boottocht met de vriendschap. Tijdens de bootreis worden we getrakteerd op enkele zeehondjes alvorens met de Vliehors Expres het strand over te botsen. Vergeet scrubs en dergelijke deze vakantie, je wordt automatisch gezandstraald tijdens de rit. Even voorbij het drenkelinghuisje schiet je (angstig traag) de hoge duin over en vandaar verkennen we het eiland verder met twee kindertandems. Vergeet deze zeker niet bij te boeken. We trappen over de kronkelden duin- en bos paadjes richting het enige dorp op het eiland. Beklimmen er na de lunch en wat windowshopping de trappen richting de vuurtoren waar we wel getrakteerd worden op een prachtig uitzicht maar stranden voor een gesloten deur. We fietsen terug langs de dijk en zo krijgen we op één dag een groot deel van het eiland te zien. Op de boot naar huis trakteert de avondzon ons op een prachtig beeld van onze geliefde Texelse vuurtoren.

TEXEL

We genieten nog 1 dag van de Krim voor we doorrijden naar onze 2e camping De Loodmandsduin in Den Hoorn. Prachtig geleden dichtbij het strand en de bollenkamer, de ideale uitvalbasis voor een stranddag of een wandeling. Vergeet tijdens de zomermaanden zeker geen bezoekje te brengen aan de bunker bij zonsondergang.

TERSCHELLING

De enige dag met tijdstress want we moeten om 15u05 de overtocht naar Terschelling halen. Het is vanaf Den Helder ongeveer een 1.5u rijden en we kennen het verkeer niet dus vertrekken we zeker op tijd. Aangekomen in Harlingen hebben we nog tijd voor een heerlijke lunch bij het gezellige strandpaviljoen ’t Zilt. Check zeker het uitzicht en het strand.

Het duurt ons langer om de check-in te zoeken dan dat de mannen de enorme hoeveelheid auto’s in de boot gepuzzeld krijgen. Dat puzzelen kan je letterlijk nemen, de auto’s worden zo geschranst dat er slecht 1 deur geopend kan worden. Bootje vol tijdens het hoogseizoen, vergeet dus zeker niet tijdig een plek te reserveren. Klaar voor een overtocht van 1.5u, zo benieuwd wat dit nieuwe Waddeneiland ons te bieden heeft.

We boeken drie campings verspreid over het eiland om zoveel mogelijk gezien te hebben tijdens ons eerste bezoek, maar vanaf de meeste centraal gelegen campings kan je met de fiets het volledige eiland verkennen. Een fiets huren of meenemen is trouwens een aanrader gezien de meeste campings autoluw zijn waardoor je jou camper (of in ons geval auto met daktent) tijdens je verblijf niet mag verplaatsen. De weg kwijt raken doe je bovendien niet al te snel met je auto gezien er maar 1 hoofdbaan het eiland doorkruist.

We verblijven achtereenvolgens bij camping De Kooi, Nieuw-Formerum en ’t Wantij. Het uitzoeken ervan nam het grootste deel van mijn planning in vandaar kort hun grootste troeven.

Bij camping de Kooi worden de gasten over de velden verdeeld per leeftijd, wij verblijven aan een groot grasveld met leuke speeltuin voor kinderen van 2 tot 8 jaar. Het gebrek aan animatie wordt ruimschoots goed gemaakt door de aanwezigheid van potentiële vriendjes en het gezellige duinmeertje van Hee. De kinderen spelen tot in de late uurtjes met hun vriendjes op het plein voor de tent. Vanuit de Kooi fiets je ook heel vlot naar het gezellige dorp van West-Terschelling.

Geen vriendjes dichtbij bij Nieuw-Formerum maar wel gezellige, laagdrempelige animatie in het bostheater, de knutselboet en de educatieve tent van de Waddenverenigingen. In het hoofdseizoen is de nabijgelegen feestcamping op hoorafstand dus wie voor de rust het eiland bezoekt boekt beter een andere camping.

De keuze voor een laatste nacht bij ’t Wantij ligt voor de hand. De camping ligt naast het natuurgebied De Boschplaat en staat bekend om zijn donkere nachten. Na genoten te hebben van enkele prachtige sterrenhemelen in Midsland kijken we uit naar dit bezoek. Helaas regent het de volledige 24u, we zullen dus zeker nog een keer moeten terug keren.

Het is even wennen aan een nieuw eiland, maar geleid door het het invul- en reisboek ‘op Terschelling met jouw gezin‘ ontdekken we heel wat bijzonders. De kinderen genieten van het fietsen over de vele veilige kronkelbaantjes, het aaien van de roggen in het natuurmuseum en zeequarium, het snuitsteren door het Wrakkenmuseum en zelfs het kuieren door het gezellige dorp en de prachtige haventjes waar je in sneltempo krabben kan vangen.

Ik beschrijf onze ervaringen nog in afzonderlijke blogs zodat het mee kan groeien met onze liefde voor Terschelling.

Wil je op een romantische manier meer ontdekken over de geschiedenis van Terschelling en zijn bessencultuur? Dan is naast de bessenschuur deze roman zeker een aanrader…

TEXEL

We eindigen waar we vertrokken zijn. Nog 2 dagen genieten van ons prachtige eiland. We verblijven dit keer in Oosterend, dichtbij de Waddendijk. Zeker de moeite om eens te bezoeken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s