kinderen, natuur, speelbos, speeltip, wandelen

Wandelen en spelen in de Duinbossen

Na heel wat gelezen te hebben over de speelzones in de Duinbossen tussen De Haan en Wenduine besloten we ze deze vakantie eens te bezoeken.

Wandelen

De Duinbossen De Haan is één van de groene parels aan de kust. Het gebied strekt zich uit van de Vosseslag tot Westduine. Het bestaat uit drie afzonderlijke delen. Van west naar oost zijn dat de Duinbossen van Klemskerke, de Duinbossen van Vlissegem en de Duinbossen van Wenduine. De drie delen samen zijn 152 hectare groot. Hierop sluiten natuurreservaten De Zandpanne en De Kijkuit aan, beiden beheerd door Natuurpunt. Zo ontstaat er een groot en afwisselend duingebied met bos, duinstruweel en duingraslanden. Het stadscentrum van De Haan snijdt dit geheel in twee.

Helaas te veel om op een dag te bezoeken, dus kozen we er voor om met de auto van speelbos naar speelbos te rijden. We reden via ‘google maps’ en zochten ter plaatste parkeerplaats, dit lukte ons dit niet meteen aan het speelbos Vossenhol. We besloten het daarom (samen met de Zandpanne en De Kijkuit) uit te stellen naar deze zomer of naar een weekendje Centerparcs De Haan, zodat we ten volle van de weinige zonuren die een winterdag te bieden heeft konden genieten?


Spelen

Het ‘Wonderbos‘ is een gloednieuwe speelbos op maat van deugnieten. In deze speelzone van 2,8 ha ontdek je de mystieke wereld van vriendelijke bosgeesten en bosmannetjes. De route die wij vonden was redelijk klein maar daagde ons (jong) volwassenen uit om ons samen met de kinderen helemaal uit te leven. We liepen de berg over, wandelden over de paaltjes en probeerden met denneappels de boze bosgeesten te verjaagen.

Vooral bij deze laatste zijn wij toch even blijven hangen, uiteindelijk lukte het enkel Vinn (die toegeven op iets kortere afstand een worp nam) een punt te scoren.

Op een half uutje tijd waren we door de speelzone, maar ook de natuur er rond is zeker de moeite om eens te ontdekken.

Avontuur

De ‘Slierberg‘ (2,2 ha ) bevat een avonturenparours met een 18 meter lange natuurglijbaan en ligt in een prachtig wandelgebied. We besloten de auto op een km afstand te parkeren met het vooruitzicht van de reuzeglijbaan de kinderen te motiveren even te wandelen. Met de gps in mijn hand en mijn oren gespitst voor kindergelacht vonden we het snel, maar je kan vrij gemakkelijk bij de glijbaan en het kleine klimparcours parkeren.

Het was redelijk druk aan de glijbaan, maar de ouders hielden afstand en de kinderen gleden om beurten naar beneden. Er was wel een duidelijk verschil in tempo tussen de niet-regenpakdragers en de regenpakdragers.

Prachtige duinen

Deze vakantie stonden de duinen in het teken van verstoppertje. We vertelden Lou wel pas aan het einde van de dag dat ze super zichtbaar was met haar gele muts en pomponnetje, de volgende dag trok ze vastberaden een andere muts aan. Stel je voor dat we toch nog eens een duin konden spotten!

Vinn leerde dan weer dat hij niet tegen zijn verlies kon en zijn regenpak effectief waterdicht was, hij viel in de zee en bleef rustig zittend verder zitten spelen.Kerstsfeer

Op de terugweg stopten we nog even voor de Lichtbeleving en -spektakel op de brug en vuurtoren aan Vosseslag. Een prachtig tafereel, oordeel zelf.

Wil je de duinbossen ook eens zelf bezoeken?

De Slierberg
Driftweg
8377 Zuienkerke

Vossenhol
Bos Vosseslag
8420 Vosseslag

Wonderbos
Wenduinesteenweg 125
8420 De Haan

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s