Test

Happy Meal

De oproep om de milestone kaartjes van ‘3 kleine draakjes’ op foto vast te leggen zette me aan het denken. Of ik ook bewust opvoedde? Hmm.. en dat is? De wereld van borstvoeding, Rapley, co sleeping en dragen is me niet onbekend maar waarom deed ik het? 

Onbewust – bewust opvoeden

Het typeert mij dat ik neem wat ik kan gebruiken en het verzamel tot mijn eigen ding. Mijn harde schijf bestaat dan ook letterlijk uit 1001 mapjes naast eigen crea-mapjes. Copy, edit, paste. Op dat vlak sta ik dus wel bewust in het ouderschap. Ik ga er van uit dat wat nu aangeprezen wordt niet het ultieme is, maar wel het beste dat momenteel gekend is.

Nobody’s perfect

Net als onze ouders zullen we fouten maken, maar ik troost me met de gedachte dat ik mijn kinderen later door mijn fouten kan bijbrengen dat perfect niet hoeft. Gewoon streven naar de beste versie van jezelf is al bijzonder genoeg. Al moet ik toegeven dat ik het soms ook gewoon lekker perfect wil.

Borstvoeding ? Natuurlijk … Maar is het ook zo vanzelfsprekend.

IMG_20170727_131243_264

En zo kwam het dus dat ik Lou 6 maanden exclusief borstvoeding gaf en daarna bij voedde met kleine beetjes. En hoewel ik aanvankelijk niet fanatiek achter borstvoeding stond, heb ik er toch veel voor over gehad.

Lou had een foute zuigtechniek en deed alsof ze dronk. Ze zoog haar eigen speeksel binnen en verloor zo meer dan 10% van haar lichaamsgewicht. Gelukkig kwam na 4 dagen de lactatiedeskundige die de koe bij de horens vatte en het probleem met tepelhoedjes aanpakte. De koe ja, want zo voelde ik mij na 24u afkolven waarbij de kraamtraantjes rijkelijk vloeiden. En de tepelhoedjes hebben we eens thuis gelukkig snel kunnen afbouwen.

Meer informatie over borstvoeding vind je op http://www.lalecheleague.be en bezoek zeker ook hun facebook groep La Leche League Vlaanderen. Of neem een zelfstandige vroedvrouw die ook lactatiedeskundige is onder de arm zoals ik bij Vinn gedaan heb. 

In België is dit gratis, je betaalt enkel de vervoersonkosten. Ik had een gesprek voor mijn bevalling (kreeg nuttige tips en leerde gezien de keizersnede en mijn angst dat het niet vlot genoeg opgang zou komen) al wat handmatig af te kolven. In het ziekenhuis hield ik de vroedvrouw op de hoogte en gaf ze mij tips en eenmaal thuis kwam ze nog enkele malen langs om Vinn te wegen en zijn drinktechniek te bekijken. Een echte geruststelling voor elke nieuwe mama of het nu de eerste, tweede of derde keer is want borstvoeding is bij ieder kind toch anders.

Wanneer stoppen?

wp-image-1727425418

Mijn persoonlijk doel was 6 maanden maar de WHO raad zelfs 2 jaar aan. Persoonlijk vind ik dit te lang, ik voel me er niet prettig bij en volg opnieuw mijn gevoel hoewel Vinn daar waarschijnlijk anders over denkt. Het moet aangenaam voor beiden blijven. 

Lou kreeg 6 maanden exclusief en daarna ’s morgens en ’s avonds aangevuld met kunstvoeding. Ook bij Vinn was dit het plan maar hij weigerde flesjes tot 9 maanden dus kreeg hij langer fulltime aangeboden. Vandaag is hij 11 maanden en drinkt hij overdag flesjes en enkel ’s morgens en ’s avonds (en ’s nachts) borstvoeding in bed. Hij krijgt het nog een maand, en dan is mijn psychologische grens bereikt. Dan houdt het voor mij op en dus ook voor hem. Maar tot dan is het nog even genieten van ons knusse momentjes samen.

Rappen, Rapley, Rapwat?

Waar we bij Lou nog gewoon kleine porties groenten- en fruitpap (max. 100g) gaven koos Vinn zelf voor stukjes. Hij weigerde alles wat we uit een fles of met een lepel gaven en wenste enkel zelf met zijn handjes te eten of borstvoeding. Na een heel frustrerende strijd om het te doen zoals het hoort gaf in het op en liet ik hem gewoon met zijn bordje smossen, gelukkig kon hij op dat moment al zelfstandig zitten.

eten (8)

Met resultaat: Vinn at geleidelijk aan ’s morgens een boterham, ’s middags stukjes fruit (appel, aardbei, banaan, mango, peer, kiwi, blauwe besjes, …) en ’s avonds groenten met aardappelen of pasta. Aanvankelijk stoofde ik ze nog apart in de babycook maar sinds zijn 10 maanden eet hij gewoon mee uit de pot als het niet te gekruid is en ook vlees werd aan zijn menu toegevoegd.

Smosserde smos

Toegegeven zo’n zelf etend smosmachine komt ook niet altijd gelegen. En toen we tijdens zijn ziekenhuis opname zijn vochtbalans moesten observeren bleek het ook niet ideaal. Dus lieten we hem eens genezen wennen aan papjes en mag hij thuis zelf eten terwijl hij op verplaatsing met een lepel gevoed wordt.

Het beste van twee werelden is wat ik je geven wil

Ik koos dus bewust voor een combinatie, iets waar zowel Vinn als ik ons goed bij voelen. Daarom vind in deze mijlpaardkaarten ook zo leuk, ze bevatten kaarten voor rapley, borstvoeding en dragen maar ook voor flesvoeding.

Let’s include nog exclude!

Voel je dus zeker niet buiten gesloten of gefaald als je aanvankelijk plan  niet lukt. Doe wat je het beste lijkt en vergeet niet voor je eigen geluk te zorgen. Je baby heeft niets aan een moeder die doet zoals het hoort maar er zelf aan onderdoor gaat.

En verder?

En verder gaat het zoals het gaat!

wp-image-551127381

We rijden met onze Bugaboo Donkey in enkele of dubbele stand als we een hele dag weg zijn en veel spullen mee sleuren. En dragen waar het ons uitkomt. Voorlopig hangt Vinn in de Ergobaby 360° en kijken we nog uit naar de aanschaf van een Tula Todler om ook Lou te dragen tijdens strandwandelingen. Want die lange benen van haar passen al lang niet meer in haar oude draagzak.

Nog een laatste dingetje over co-slepen.

wp-image--1638341648

Ja Vinn ligt ‘nog’ steeds in zijn co sleeper van bed 4 bed. Niet omdat het moet maar omdat ik het persoonlijk zo gezellig vind. Slaapt hij er beter door? Geen idee. Vinn slaapt sowieso slechter dan Lou die er eveneens sliep tot ze er letterlijk uit kroop, maar ik trek hem liever ’s nachts zachtjes bij mij dan dat ik uit bed moet om naar zijn kamertje te gaan. En soms vergeet ik hem wel eens stiekem weg te leggen.  Dus valt hij nu in zijn eigen bedje in slaap en verleg ik hem wanneer ik zelf ga slapen. Win-win voor ons… benieuwd hoelang ook dit gaat blijven duren.

Nog vragen?

Stel ze gerust. Al zal ik jullie voor heel wat zaken ook naar experts moeten verwijzen en doe ik ook maar wat mij het beste lijkt. Benieuwd wat jullie moedergevoel zegt.

Deel het in een reactie of stuur een mailtje naar outlivingtherebels@gmail.com

Een onbewust, bewust opvoedende moeder.


De mijlpaalkaarten van http://www.3kleinedraakjes.nl (9,95€) shop je tot en met 31/7/2017 nog met 20% korting. Gebruik code ‘100’

Meer informatie over borstvoeding vind je op La Leche Leage http://www.lalecheleague.be en voor handige tips over draagsystemen kan je op http://www.blabloom.com terecht.

En vergeet zeker geen kijkje te nemen op http://www.ma-ciel.nl voor Vinn’s leuke slab. Je shopt er momenteel met 15% korting bij een aankoop van minimum 10 euro. Gebruik code ‘ZOMER’ 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s