Limburg

What to do! De coronawinter blijft nog even hangen, en dus ook het ‘nieuwe normaal’! Weekendplannen met familie en vrienden worden ingeruild voor bubbelwandelingen. In mijn (bijna) dagelijkse zoektocht verzamel ik hier alle voor ons nog te ontdekken parels in de Limburg.

Over heel Limburg liggen de Wijers verspreid, het land van de 1001 vijvers. We zoeken nog verder uit welke wandelroutes er leuk zijn met kids.

BERINGEN

Avonturenberg

De Stad Beringen zorgt voor een recreatieve ontwikkeling van de kleine terril van be-MINE, en dat onder de noemer ‘Avonturenberg’. Aan de noordelijke zijde van de terril komt, aansluitend bij het Sporenpark, een vlonderpad over de wadi’s. Dit pad brengt de bezoekers tot aan de voet van de mijnterril. Hier krijg je de keuze tussen een aantal paden en trajecten richting top. Naast wandelpaden en trappen komen er speelse en avontuurlijke klim- en klauterconstructies en glijbanen tegen de berghelling. Aan de voet van de terril, tegen de helling en op de top komen expoplateaus die fungeren als rust- en duidingspunten. Op deze plateaus vind je infomodules die op een aanschouwelijke en interactieve manier het verhaal brengen van de terrils en koolmijnen in Limburg. Zo krijg je als wandelaar een beter zicht op de mijnsite en de installaties aan de voet van de terril: de indikkers, de kolenwasserij, …

GENK

Thorpark

Thorpark is een gebied van 10 km² achter de voormalige mijn van Waterschei. Het gebied heeft zoveel kwaliteiten dat het zal gaan aansluiten bij het Nationaal Park.

Je vindt hier alles wat de Hoge Kempen te bieden heeft: mijnsteenbergen te midden van heide en dennenbossen, een mooie beekvallei, jeneverbessen en landduinen. Enkele opvallende gebouwen kruiden het landschap: de kinderkolonie van As en de steenkoolmijn van Waterschei (Thor Central). Wie wil zien waar de kandidatuur van UNESCO over gaat, krijgt hier een mooie staalkaart. Je kan er al uitgebreid wandelen, maar een toegangspoort in het gekende recept van de andere poorten is er (nog) niet.

Thor Central zal in de toekomst wel een functie als toegangspoort krijgen. Nu kan je dit gebouw dat dienst doet als evenementencentrum wel vrijblijvend bezoeken, een rondleiding volgen of een hapje of drankje nuttigen in een prachtig historisch kader. Thor Central is daarnaast het kloppend hart van een groeiend bedrijven- en wetenschapspark waar technologie, onderzoek, energie en innovatie centraal staan.

Het wandelgebied Thorpark telt 10 wandellussen, een natuurloop en het steenmannetjespad. Zes wandellussen starten aan Thor Central, de andere lussen aan instapplaatsen in de buurt.

Tip: de grijze wandeling van 11 km toont je alle aspecten van de UNESCO kandidatuur.

Steenmannetjespad

Aan de terril van Waterschei, rechts van het hoofdgebouw van de site – Thor Central – wijzen twaalf steenmannetjes of steenstapels van basaltstenen je de weg naar de top van de oude steenkoolberg. Iedereen is ze wel eens tegengekomen tijdens de wandeling, ergens plots en onverwacht, een verrassing waar je zelf aan móét meewerken. Het principe is eenvoudig: je loopt van het ene hoopje stenen naar het volgende. Ze wijzen je naar de top van de terril, over een wandelpad van zo’n twee kilometer. Eenmaal boven kan je op adem komen terwijl je geniet van het prachtig groen uitzicht over het mijnterrein. Probeer maar eens te weerstaan aan de verleiding zelf steenmannetjes te maken, het is onmogelijk!

Visitlimburg

Speeltuin Heempark

De nieuwe speeltuin van het Heempark staat volledig in het teken van avontuurlijk spelen en natuurbeleving. Daar zorgen onder meer de leuke uitkijktoren, taluds, keien en houtstapels voor. De speeltuin verbindt de verschillende delen van het Heempark met elkaar en met het Molenvijverpark. Blikvanger is het laarzenpad, een route langs de beek en vijver.

Heempark

HECHTEL-EKSEL

Reigerpad

Het Reigerpad van 5km is een bosleerpad met 14 speelse en leerrijke elementen, waaronder een reuzenxylofoon, een boomtelefoon of een voedselpiramide. Onderweg kan je ook (water)vogels spotten vanuit de uitkijktoren en wie weet vind jij de tovenaar wel in het bosarboretum. 

Startadres: Parking Begijnenvijvers, Begijnenstraat z/n, 3940 Hechtel-Eksel

Pijnven

Kom naar het Pijnven om een echte, al dan niet stevige, boswandeling te maken! Maar liefst 2.000 ha bos wachten je op. Voor kinderen zijn er vier speelweiden in een reusachtig speelbos. Ook de Vlindervallei en het kunstwerk De Boom in van Will Beckers maken dit gebied meer dan de moeite waard. De Bosbewonersroute is een speelse wandeling waar kinderen meer over zichzelf en de bosbewoners leren. Kom eindeloos door het bos dwalen!

Een digitale wandeling gidst je langs de meest markante plaatsen en bezienswaardigheden van de oranje wandeling. Deze interactieve wandeling is 6,4 km lang en duurt ongeveer 1u40 min. De wandeling leid je onder meer langs de houten dieren van de Bosbewonersroute en langs The Treehouse. Bos, graslanden en heide wisselen elkaar af. Of wat dacht je van Fietsen door de Bomen? Download hier de volledige wandeling.

HALEN

Zilveren Helmen wandelroute

Stap mee in het verleden van Halen! De Zilveren Helmenroute brengt de legendarische Slag der Zilveren Helmen uit 1914 weer tot leven. De 10 km lange wandelroute vertrekt op de Markt van Halen en voert je langs het vroegere slagveld, het museum, het militaire kerkhof en de Rotemse molen. Nog energie in de benen? Breid de route uit met de Slagveldwandeling, een extra lus van 6,5 km.

Zilveren Helmenroute – Halen – gerthermans.be
Visitlimburg

Schattenzoektocht ‘Het Verloren Kabouterdorp’

Voor schattenjagers zijn er twee nieuwe kinderwandelingen met de Heuvelse Heide als decor. Starten doe je aan jachthaven De Meerpaal. Er is een buggyvriendelijke wandeling van 2,3 kilometer en een avonturentocht van 6,2 kilometer die je doorheen een mysterieus kabouterdorp leidt.

Kabouters bestaan niet…
Of toch? Onlangs vonden we een stapel oude documenten in een geheimzinnige taal. Geleerden werkten maanden om alles te ontcijferen. De geschriften bleken opgesteld door een vreemd, maar vriendelijk volkje dat in de Lommelse bossen woonde. Niet groter dan enkele appels hoog. Ze leefden in bomen en holen onder de grond.

De kleine wezentjes hielpen de vele arme mensen en waren erg geliefd. Maar niet door iedereen. In een groot kasteel woonde een boze tovenaar die jaloers was op de kabouters. De mensen hadden hem niet meer nodig omdat de kleine wezentjes al het werk opknapten. Op een koude winterdag had de tovenaar er genoeg van en sprak hij een vloek uit. Hij sloot de kabouters op in hun kabouterdorp. Niemand vernam ooit nog iets van hen.

Helpen jullie de vloek verbreken? Maak je klaar voor een moeilijke tocht vol gevaren en opdrachten, op zoek naar het verloren kabouterdorp. Pas onderweg goed op, want de geest van de tovenaar zou nog in het bos ronddwalen…

Voor wie

 Er zijn twee wandeltochten:

  • Blauwe tocht: kleuterwandeling van 2,3 km – geschikt voor buggy’s
  • Rode tocht: avonturentocht van 6,2 km

De zwarte hoedjes duiden aan in welke richting je moet wandelen. In de buurt van de gouden hoedjes moet je een opdracht zoeken. Als je de opdrachten goed uitvoert en de cijfers noteert, vind je het kabouterdorp.

Bij de meeste opdrachten tref je ook een potje achter een cijferslot aan. Dit is voor de geocachers (http://geocaching.com). Als je enkel de wandeling doet, mag je deze potjes gewoon laten staan.

De schat van koning leeuw

Ontdek de derde en nieuwe schattenzoektocht van de stad Lommel in het prachtige decor van de Sahara en Blekerheide! 

Deze nieuwe tocht vertelt het verhaal van Koning Leeuw. Hij woont in een groot kasteel in het bos, waar ook draken, rovers en slechte tovenaars huizen. Zij proberen al jaren de grote schat van Koning Leeuw te stelen. Op een dag slaagt draak Ivor daar ook in. Het is aan de kleine (en grote) schattenjagers om Koning Leeuw te helpen en achter draak Ivor aan te gaan. Onderweg krijg je de hulp van de dieren uit het bos en als het lukt, wordt je rijkelijk beloond! 

Wat moet je zeker weten?

De draak heeft onderweg sporen achtergelaten. De diamanten duiden aan in welke richting je moet wandelen. In de buurt van de gouden diamanten moet je een opdracht zoeken. Als je de opdrachten goed uitvoert en de cijfers noteert, vind je draak Ivor en de schat. Veel succes! 

PS: Om de tocht en alle opdrachten tot een goed einde te brengen, trek je best wat tijd uit. Reken voor de korte wandeling op 2 tot 3 uur en voor de lange variant 5 tot 6 uur! 

Meer schatten zoeken?

Ga in Lommel op zoek naar De gouden kat van Don QuichotHet verloren kabouterdorp of Het zwaard van Kapitein Korrel

Startplaats: infobord Lossingsweg, ter hoogte van de grindparking.

Tochten:

* Blauwe tocht: kleuterwandeling van 3,5 km geschikt voor stevige buggy’s.

* Rode tocht: avonturentocht van 7,8 km.

Niet vergeten: pen en papier en een muntstuk van €0,50 voor een aandenken achteraf. 

OPGLABBEEK

Joekelbos

Het Joekelbos is vrij toegankelijk. Let erop dat je je niet met meer dan 20 personen op en rond 1 speeltoestel of plek begeeft als Covid19-regel. Hou de afstandsregels in acht en speel veilig! Het Joekelbos vind je in de Speeltuinstraat in Opglabbeek in Oudsbergen. Met het Joekelbos is er voor Duinengordel een nieuw tijdperk aangebroken. Eindelijk is er het aanbod waar kinderen van dromen: duinenzand in combinatie met water. Iets waar de Oudsberg, als hoogste landduin van het land, jaloers op is. Door de uitbreiding van 4 naar 12 hectare is dit bos in Oudsbergen het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos van het land. Een reeks speelse en avontuurlijke elementen worden afgewisseld met bijzondere rustplekken en unieke zit-infrastructuur. Negen uit het hout gesneden dieren zitten verstopt langs de route. Kinderen leven zich uit op een stelten- en klimparcours en jeugdbewegingen kunnen naar hartenlust kampen bouwen en spelletjes spelen. Als kers op de taart kunnen kinderen zandkastelen bouwen en met de waterpomp spelen op de blootgelegde zandduin midden in het speelbos.

TESSENDERLO

Natuurgebied Gerhagen

Grensoverschrijdend gebied van 945 hectare met bossen en landbouwgrond en met de abdij van Averbode als grote trekpleister. Gerhagen in Tessenderlo is een van de poorten tot dit gebied. In het lokale bosmuseum kom je alles te weten over lokale en uitheemse vogels.

Meer inspiratie nodig?

https://www.visitlimburg.be/nl

Advertentie