kinderen, natuur, Uitstap, wandelen

Natuurgebied Oranjezon

Wandelend van land richting zee kom je in een andere wereld!

Wij sloten het jaar af zoals het voor ons begon, wandelen in Nederland! Blij dat dit toch nog even kon, want mijn ouders wonen aan de andere kant van de grens waardoor nieuwjaarswensen op de stoep toch niet zo evident zijn.

Ze wonen op wandelafstand van het natuurgebied oranjezon, toch was het voor ons de eerste keer. De hagel en regen maakten het niet minder magisch, omver geblazen door de natuurpracht. De kids duidelijk ook want achteraf bleek dat we 8 km op enkele uren afgelegd hebben, toch wel straf met een 4 en 5 jarige die daarna nog eens tot 1u opbleven om het nieuwe jaar mee in te luiden.

Oranjezon is lang in gebruik geweest als waterwingebied: water van elders werd de duinen ingebracht, om door het zand gefilterd te worden. Via waterwinkanalen werd het gezuiverde water weer afgevoerd. Door het vele zoete water zijn de duinen verruigd: er kwamen soorten als duinriet en Amerikaanse vogelkers.

Tegenwoordig is Oranjezon een prachtig natuurgebied, waar je reeën en damherten kunt tegenkomen.  Door de variatie in landschap is het een gunstig leefgebied voor heel veel soorten planten en dieren. Natuurherstelprojecten hebben geholpen om soorten als borstelbies, geelhartje, dwergzegge, melkkruid en dwergvlas terug te krijgen.
Ook zin gekregen om dit natuurgebied te ontdekken?

Adres: Koningin Emmaweg 22, Vrouwenpolder.

De entree is aan het einde van de doodlopende weg (waaraan ook camping en Uitspanning Oranjezon liggen) die ligt aan de weg tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle. Meteen rechts in die doodlopende weg is een parkeerplaats (betaald parkeren). Bij de entree van Oranjezon is een fietsenstalling.

Bezoek is alleen toegestaan tussen zonsopgang en zonsondergang. De toegang tot Oranjezon is gratis voor donateurs van Het Zeeuwse Landschap, de andere provinciale Landschappen en hun huisgenoten (max. drie) op vertoon van hun donateurspas. Overige bezoekers betalen € 1,- p.p, te voldoen via de automaat bij de entree van het gebied.

Honden zijn niet toegestaan, ook niet aan de lijn.

In het duingebied zijn vijf gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Ze beginnen bij de entree.

Bij de entree van het gebied is er een kleine expositie waar informatie over de historie en de natuur van het gebied wordt gepresenteerd. In het gebouw ernaast exposeren regelmatig diverse kunstenaars.

De informatieve en rijk geïllustreerde brochure Oranjezon is hier gratis te downloaden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s