What to do! De coronawinter blijft nog even hangen, en dus ook het ‘nieuwe normaal’! Weekendplannen met familie en vrienden worden ingeruild voor bubbelwandelingen. In mijn (bijna) dagelijkse zoektocht verzamel ik hier alle voor ons nog te ontdekken parels in de provincie Antwerpen.
Twee landen, één natuur
Dat de natuur niet in begrenzingen denkt of groeit, is duidelijk in het Grenspark Kalmthoutse Heide. Dit natuurgebied ligt aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens en omvat ongeveer 60 km². Toch voelt het gebied grenzeloos, eindeloos. Dat is misschien te danken aan de grote diversiteit in het landschap.
Onder andere de enorme diversiteit van dit stuk natuur is van aanzienlijke ecologische en cultuurhistorische waarde. Hier wisselen weidse, ongerepte landschappen van heide, vennen, duinen, bossen, weilanden en polder elkaar af. Hier komen vele bezoekers letterlijk en figuurlijk op adem, te voet, op de fiets of te paard. Hier leven zeldzame planten en dieren in alle rust. Hier, kortom, vindt zoveel leven de vrede en vruchtbare voedingsbodem om te overleven. Niet gek dus dat Grenspark Kalmthoutse Heide deel uitmaakt van het Natura-2000 netwerk dat in heel Europa de belangrijkste natuurgebieden op duurzame wijze beschermt.
MECHELEN
Mechels Broek
In het Mechels Rivierengebied in Mechelen (provincie Antwerpen) kan je heerlijk wandelen langs het water of vogels spotten in een van de vogelkijkhutten. Dit grote natuurgebied omvat het Mechels Broek, de Barebeekvallei en Mispeldonk. Je maakt er prachtige wandelingen langs grazende gallowayrunderen. De uitkijktoren en vogelkijkhut bieden je een mooi zicht op de talrijke vogels waaronder ooievaars. Het bezoekerscentrum is kindvriendelijk en je geniet er van de activiteiten, en een koel sapje of bio-biertje.
In de schaduw van de Sint-Romboutstoren, gevleid tegen de oostzijde van de stad Mechelen, strekt zich een groots weidelandschap uit: het Mechels Rivierengebied. In dat natuurgebied kan je zalig wandelen of vogels spotten in een van de vogelkijkhutten.
De grote waterplas met rietkragen en zeggevelden, de talrijke sloten, struiken en bosjes trekken vele soorten vogels aan zoals blauwborst, ijsvogel, rietzanger, slobeend of kuifeend. In de winter is het broek een heuse internationale luchthaven van vogels. Vele soorten eenden en watervogels overwinteren dan in grote aantallen op de vijvers.
Ten noordwesten van het bezoekerscentrum en grenzend aan De Nekker bevindt zich het Mechels Broek, het mooiste deelgebied om in te wandelen. Natuurpunt beheert in het Mechels Broek ruim 100 hectare natte graslanden met sloten, bomputten, knotwilgen en houtkanten. Centraal in het gebied ligt een grote waterplas, een waar paradijs voor watervogels.
Ten zuidoosten van het bezoekerscentrum kan je de Barebeekvallei bezoeken, het meest geschikt voor kinderwagens, omdat de paden grotendeels verhard zijn. De Barebeekvallei biedt wel een weids landschap vol afwisseling. Tussen vochtige weilanden, ruigtes en akkers ontdek je waarom de ooievaars van Planckendael hier hun voedsel vinden.
In het oosten bevindt zich Mispeldonk, via een gele verbindingsroute bereikbaar vanuit het bezoekerscentrum. Mispeldonk ligt tussen Muizen en het centrum van Bonheiden. Het is een bijzonder gevarieerd natuurgebied met schrale graslanden, hooiweiden met houtkanten, vochtige loofbosjes en herstelde heidegebiedjes. Door dat landschap meandert de Boeimeerbeek.
In periodes met veel neerslag, vooral in de winter, is het heel nat in de broekgebieden. Vooral in het Mechels Broek is het pad tussen de kijktoren en de Dijledijk dan alleen met laarzen toegankelijk, met gewone wandelschoenen heb je een grote kans op natte voeten. Als je een drogere wandeling wil, kies dan voor de wandeling in de Barebeekvallei, waar bijna alle wegen verhard zijn.

Aan de balie van het bezoekerscentrum kan je materiaal voor verschillende speurtochten uitlenen om actief met je kinderen op stap te gaan. Je kan ook een natuurweetjestocht kopen.
- Boeboekstas (vanaf 5 jaar): Gezinstas vol spannende opdrachten met Piepel en Soeza. Wandelafstand 2 km.
- Kompastocht (vanaf 8 jaar): Een bundel opdrachten die je alleen met een kompas tot een goed einde kan brengen. Wandelafstand 7 km.
- Thematochten afhankelijk van het seizoen.
Er is voor kinderen ook een speeltafeltje met kleurplaten, boeken en spelletjes klaar. Elke schoolvakantie is er een leuke activiteitenmiddag. In de zomer kunnen kinderen meedoen met een driedaagse in het Mechels Broek. Op familiedagen kunnen (groot)ouders en kinderen samen op stap. Langs het wandelpad vertellen gidsen over planten en dieren en voor kinderen zijn er leuke opdrachtjes onderweg. Een leuk verjaardagsfeestje? In overleg met de ouders wordt een tocht op maat samengesteld voor de jarige en zijn of haar vriendjes. De zolderruimte kan gebruikt worden om iets te eten.
Al tientallen jaren is er een speelterrein van Chiro Muizen in de Barebeekvallei. In het voorjaar van 2016 kocht Natuurpunt het gebied aan en sindsdien maakt het deel uit van het natuurgebied. Op 27 november 2016 plantten we hier ruim 1000 bomen en struiken. Zo wordt het terrein de volgende jaren een nog avontuurlijker speelbos. De zandige, droge bodem verraadt dat we hier op een rivierduin staan, gelegen aan de rand van de Dijlevallei, nabij de monding van de Barebeek. De plantengroei is uniek in de streek en we beplantten slechts een deel van het terrein met bomen.Het speelbos van Chiro Muizen in Mechelen, heet voortaan het ‘Prinses Harte-speelbos’. Die naamswijziging vanuit Stad Mechelen en Natuurpunt komt er als eerbetoon aan de zesjarige Harte Muyldermans die in 2013 aan kanker overleed. “We vinden het prachtig dat net een plek middenin de natuur, waar honderden kinderen zullen komen spelen, de naam van onze dochter draagt”, zegt papa Johan Muyldermans.
Vrijbroekpark
Kom deze kerstvakantie naar het Vrijbroekpark en beleef het winterverhaal van Flor.
Er was eens …
een jongen die Flor heette. Flor heeft in de stad een mooie kerstboom gezien en wil thuis ook zo’n mooie boom thuis. Hij heeft nog nooit een echte kerstboom in huis gehad, zijn mama en papa zetten meestal een kleine, plastieken boom. Oh, een echte boom zou zoveel mooier zijn!
Flor weet dat er in het park mooie bomen staan, maar is heel bang om alleen op een donkere winterdag te gaan zoeken.
Hij raapt al zijn moed bij elkaar, neemt een lampionnetje mee en vertrekt naar het park op zoek naar een echte kerstboom en iets om de boom te versieren.
Ga je mee op zoek met Flor?
Als je wil, mag je thuis een lampionnetje knutselen en het meenemen op je wandeling, zo wordt het nog gezelliger. Wees wel voorzichtig, je neemt best geen echt kaarsje mee op pad, gebruik een LED-theelichtje of een fietslampje om je lampionnetje te verlichten. Stuur gerust een foto van jouw mooi knutselwerk naar educatie.mechelen@provincieantwerpen.be.
Praktische info:
Je kunt elke dag tussen 8u30 en 15u starten met de wandeling.
Zo ben je voor het donker terug van je tocht.
De wandeling is ongeveer 1,5 km lang en duurt 1,5 à 2 uur.
Je start aan het bezoekerscentrum, daar zul je een groot infobord zien staan.
Pijltjes met een kerstboom op wijzen je de weg.
Je moet je niet aanmelden, je mag gewoon starten.
Merk je dat het druk is, wacht dan even voor je vertrekt.
Parkeren in het park:
Deze kerstvakantie is de parking aan het Vrijbroekhof gesloten. Het aantal parkeerplaatsen in het park is dus erg beperkt. Als het kan, kom dan met de fiets of te voet.
Op 25, 26 en 27 december en op 1, 2 en 3 januari kun je gratis gebruik maken van de parking van Kellogg’s, aan de Hombeeksesteenweg ter hoogte van huisnummer 321. Vanaf die parking is het slechts 600m wandelen naar de ingang Hombeeksesteenweg. Je vindt een plannetje op de pagina ‘bereikbaarheid en toegankelijkheid‘. Maak bij voorkeur gebruik van deze parking en parkeer niet in de omliggende straten, want ook in de straten is er weinig parkeerplaats. Onze buren zullen je heel dankbaar zijn!
SINT-KATELIJNE-WAVER
Kinderwandeling ‘Paddenstoelen zoeken in de Gasthuisbossen’
Wist je dat er ook houten paddenstoelen bestaan? Kom ze zoeken in de Gasthuisbossen en kijk welke dieren er in de buurt leven. Je kan die dieren zelfs helpen, zoals de kabouters doen. En onderweg kan je nog andere leuke dingen doen. Ben je benieuwd? Kom maar eens kijken.
De wandellus is 2 km lang en het startpunt is aan de bunker van de Gasthuisbossen (Berlaarbaan 297).
ZOERSEL
Prachtige kabouterwandeling in Zoersel met veel informatie over insecten en kabouters aan de boskapel op de Herentalsebaan vlakbij het kruispunt met de uitweg.