Gezelschapsspel, kinderen, speeltip

Gezellige spelletjes

Corona neemt & corona geeft

Waar Corona heel wat wegneemt, zorgt het ook voor extra tijd. Tijd om gewoon samen te zijn, tijd om te ontsnappen, even uit ‘the rat race’ te stappen & tijd voor een spel.

We nemen standaard gezelschapsspelletjes mee op vakantie, maar meestal spelen de kindjes flink samen terwijl wij de volgende dag alvast planen, eten maken, regenpakken te drogen hangen of simpel weg Netflixen. Vrijdag kregen we van Day One een spelpakket van  binnen. Zo werden we verplicht om met iets meer aandacht met hen te spelen. En eerlijk, die spelletjes voor 4 en 5 jarigen zijn stiekem ook leuk om zelf te spelen.

Maar de grootste bonus was toch de blijdschap op hun gezichten toen ze zagen dat mama en papa ook enthousiast mee speelden.

Aangestoken door hun plezier heb ik alvast beneden een kast leeg gehaald en gevuld met alle spelletjes die nog in valiezen of verhuisdozen staken.

Zelf zoek ik altijd filmpjes om even te zien hoe een spel er uit zit en gaat, vandaar dat ik in dit blog per spel een link naar onze youtube video toegevoegd heb naast een korte review.

Lees snel verder of bekijk het filmpje om te ontdekken wat onze rebels er van vonden.


Vanaf 4 jaar

Dit najaar pakt MEGABLEU uit met een gevarieerd aanbod aan gezelschapsspellen voor zowel jong als oud. Nieuw in 2020 zijn onder andere ‘Louis Liaan’ en ‘De Stinkies’.

Louis Liaan – Hij slingert alles in het rond

Leeftijd: vanaf 4 jaar
Aantal spelers: 2 spelers of meer

Dit spelletje stond al even op Vinn’s verlanglijstje, hij stond dan ook te springen om er aan te beginnen. Ook na de 20 spelletjes bleef Louis en zijn Liaan dicht bij hem, hij smokkelde hem zelfs stiekem mee in bed toen hij ging slapen.

Louis slingert aan een liaan in de jungle en neemt zo veel mogelijk fruit en vriendjes met zich mee. Gooi om beurten de dobbelsteen om te zien wat hij nog meer mee moet nemen en hang het juiste fruit of diertje aan z’n armen, benen of staart. Maar pas op! Zorg dat hij in evenwicht blijft of… Louis en z’n fruit en vriendjes vliegen in het rond! De laatste speler die iets aan Louis hing zonder hem alles weg te doen slingeren, wint het spel.

Nog een tip van flip! De haakjes waar je het fruit mee ophangt zijn heel flexibel, om mijn kleine bengels te helpen plooide ik de haakjes terug mooi dicht voor we een spelletje starten.

Genomineerd voor Speelgoed van het jaar 2020 (Nederland)De Stinkies – Ren snel en blijf de wastruck voor

Leeftijd: vanaf 4 jaar
Aantal spelers: 2 tot 3 spelers

Gooi snel je gekleurde dobbelsteen en ga 1, 2 of 3 vakjes vooruit op de loopband. Gooi je 0, dan blijf je staan en kom je gevaarlijk dicht bij de wastruck! Gelukkig stopt de loopband af en toe en kan je op adem komen… Of meer voorsprong nemen! De speler die nog als laatste op de loopband staat is de winnaar!

Een snel actiespel waar alle spelers tegelijk spelen, die niet alleen de kids maar ook de ouders hun stalen zenuwen test.

Een extra voordeel is dat je het spel ook alleen kan spelen als je wilt, je speelt dan zelf tegen de wastruck en zo had mijn zoontje wat extra speelplezier wanneer onze zenuwen over spannen raakten.

VANAF 5 JAAR

Valliballi – Laat de bal niet vallen! 

De Sint bracht nog een leuke aanvulling voor onze spelletjeskast. Observatie, controle, strategie en een klein beetje geluk. Dat is waar het om draait bij ValliBalli! Spelers krijgen een aantal witte knikkers (afhankelijk van het aantal spelers) en plaatsen om de beurt 1 knikker bovenop de gekleurde ballen zonder dat er iets valt. Hoe meer witte knikkers er geplaatst worden, hoe zwaarder het gewicht, waardoor er stilaan openingen komen tussen de gekleurde ballen. Wees geduldig en voorzichtig bij het plaatsen van elke knikker, anders… vallen die ballen! De speler die de witte knikkers laat vallen, moet ALLE gevallen knikkers terugnemen. De winnaar is diegene die als eerste al zijn witte knikkers kan plaatsen.

Leeftijd: vanaf 5 jaar
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Vanaf 6 jaar

Ook Identity Games kwam op de markt met een gevarieerd aanbod aan gezelschapsspellen.

Dokter Prik

Leeftijd: 6-10 jaar
Aantal spelers: 3-8 spelers
Speelduur: 15 min.

Lijd jij aan Stinkvoetose of Jeukitis? Dan is dit de oplossing voor jou! Maak je klaar om te genezen of genezen te worden door Dokter Prik! Ben jij dapper genoeg om je prik te ontvangen? Terwijl het virus van speler naar speler gaat, wordt de spanning groter en groter. Toepasselijker maken ze het niet meer in 2020 denk ik. Zorg dat jij het virus niet bij je draagt wanneer je bij Dokter Prik op bezoek komt!

Lachen is het beste medicijn maar ook buiten spelen deze dagen. Het spel bestaat uit enkele viruskaartjes, een zachte dobbelsteen, een spuit met 3 rekkers om te varieëren in priksterkte. Ideaal dus om buiten met hen te spelen, of mee te nemen op vakantie. Lou en Vinn zijn nog geen 6 maar met enige assistentie bij het lezen van de viruskaartjes konden ze zelfstandig aan de slag. Het spannenste aan het spel is dat de spuit niet altijd afgaat! Krijg jij het medicijn of schakel je over naar een nieuw virus.
Vanaf 10 jaar

Trice

Leeftijd: 10+
Aantal spelers: 1-7 spelers
Speelduur: 10 minuten

Wo(o)rd jij de dobbelkoning? Met Trice kun je spelen en tegelijkertijd je hersens trainen! Gooi een groene (beginletter), rode (eindletter) en witte dobbelsteen (aantal letters). Schrijf binnen één minuut zoveel mogelijk woorden op met de beginletter, eindletter en het aantal letters dat je hebt gegooid. Elk woord is 1 punt. Wie na zes rondes de meeste punten heeft, is de winnaar!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 44bbbd9b-5312-4f67-baae-12fae4c370fa.png

Kristof is geen spelletjesman dus ligt het spel nog even aan de kant om zodra het weer kan op school met het 5e en 6e leerjaar uit te testen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s