kinderen, Reizen

Kerst aan Zee

Dit blog is in de eerste plaats bedoeld als inspiratie voor onszelf, de voorbereiding van een vakantie is al het halve plezier, maar laat jullie gerust mee inspireren. Het is niet omdat we wegens de verstrengde maatregelen in rode zones niet naar Texel kunnen, dat we niet het maximum uit onze vakantie kunnen halen. Terwijl ik enkele dagen met de kids in quarentaine zit, droom ik alvast van betere tijden.

Oostende

OOSTENDE ALS UITVALSBASIS

We kozen er voor de feestdagen ook zonder onze familie extra magisch te maken. We arriveren op kerstavond op onze bestemming. Samen zetten we een mini boompje op, toveren een kerstmenu op tafel terwijl de kinderen zich uitleven met de kerstversiering keluter knutselbox van ’t Gelukske en eindigen de dag met pillampen en vuurstokjes op de dijk.

Magie

Deze reis slepen we ook 1 geheime koffer mee boordevol kerstkadootjes die op kerstochtend onder de boom getoverd worden. Praktische kerstkadootjes waar ze tijdens de vakantie mee kunnen spelen en knutselen. Maar ook speciaal uitgezochte themaspullen om bestaande wandelingen nog leuker te maken.

Zoeken

Zoals dit prentenboek van Heksje Mimi, na het samen gelezen te hebben trekken we de dijk op voor de Heksje Mimi kerstzoektocht.

“Het is bijna Kerstmis! Heksje Mimi wil een kerstboom. Een grote, met lichtjes en veel ballen. Help jij om die te versieren? Kijk maar eens goed welke spulletjes Heksje Mimi verzameld heeft op de zeedijk.

Haal je gratis zoektochtformulier op bij Toerisme Oostende (Monacoplein 2) en ga op pad in Oostende-Mariakerke!


Spelen

Avontuurlijke kinderen kunnen overal in ‘het bosje’ of beter Maria-Hendrikapark spelen. Maar er is ook heel wat speelinfrastructuur. Het Gezinsplein heeft een beschutte speelplek voor de allerkleinsten en een zone voor de oudere kinderen. Het is één van de drukst bezochte speelzones van de stad. Ter hoogte van de noordelijke lob (de hoger gelegen boszone die aansluit bij de wijk Hazegras) vind je een indrukwekkend draadcircus. Bovenop heb je een schitterend uitzicht op het park.

Dieren

De deuren van de De Lange Schuur zijn open. De kinderboerderij ligt aan de rand van Oostende en is een uitgelezen uitvalsbasis voor het buitengebied van de Stad met het Stadsrandbos en het historische krekengebied in de onmiddellijke omgeving. De Lange Schuur wil in de eerste plaats voor kinderen en jongeren een boerderij zijn met een open deur naar het boerenleven in al zijn aspecten. Kinderboerderij De Lange Schuur is een openbaar domein en dus vrij toegankelijk tijdens de dag van 09.00 tot 19.00 uur.

Natuur

Het Natuurpark in Raversyde is naar horen zeggen een echt pareltje aan de kust, met een veelheid aan fauna en flora, prachtige waterpartijen en verborgen historische plekjes. Een 50 hectare grote groene long. De ideale plaats om een frisse neus te halen, uit te waaien en volledig tot rust te komen. Het is een uniek stukje natuurgebied nabij de zee. Of je nu houdt van rust en stilte, of net van een vriendelijke knik naar een mede-bezoeker, je vindt het hier allemaal.

Cultuur

Tijdens een eerste editie van The Crystal Ship by Night zullen bestaande en nieuwe werken van The Crystal Ship uitgelicht worden en bij valavond een uniek wandelparcours vormen in Oostende. Het parcours licht dagelijks op tussen 17.00 en 22.00 uur (behalve op kerstavond en oudejaarsavond). Ook voor kinderen belooft het een grote culturele ontdekkingstocht te zijn, die nog leuker wordt met ‘The Crystal Ship Kids Guide’! Download de gratis Kids Guide en ga op een uitdagende ontdekkingstocht.

Koksijde

WE BRENGEN ONS KUSTAVONTUUR NAAR NIEUWE HOOGTES IN KOKSIJDE

Klimmen

De Hoge Blekker (33 ha) is de blikvanger van onze kust en daaraan heeft hij ook zijn naam te danken. Met zijn 33 meter is hij de hoogste duin van heel de kuststrook. Het was een vaste baken voor de zeelui die van ver al zijn witte kruin zagen blinken (‘blekken’ in het plaatselijke dialect). De Hoge Blekker is een stevige stuifduin die in de loop der tijden al heel wat afstand heeft afgelegd. Met de realisatie van een uitkijktoren kan je eind 2020 genieten van het adembenemende zicht van op de Hoge Blekker. De 21 meter hoge houten toren zal door zijn expressieve vorm een icoon en baken worden voor Koksijde.

Wandelen

Er starten enkele wandelingen aan de Hoge Blekker en gaat via het natuurgebied “De Doornpanne” naar de Schipgatduinen, een brede duingordel vlakbij het strand. Daarna keer je terug langs de mooie villawijken naar de startplaats. De wandelkaart is te koop bij de dienst toerisme aan € 3, daar staan in totaal 7 wandelingen op, onder andere deze

  1. Artiestenwandelroute
  2. Ijslandvaarderswandelroute
  3. Kruwerswandelroute
  4. Polderwandelroute
  5. Schipgatwandelroute (5,8km)
  6. Spelleplekkewandelroute
  7. Witte Burgwandelroute

Oostduinkerke

KERSTBOS

Kerstsfeer

Al jaren staat er een bos met kerstbomen op het strand van Oostduinkerke, al is dat dit jaar zonder animatie of muziek.


PIERLAPONT

Dieren

Voor we Brugge binnenrijden stoppen we nog even aan de kijkboerderij De Pierlapont (voorlopig tot 13 december gesloten). Al generaties lang zijn ze een warme thuis voor heel wat dieren en verbouwen ze allerlei gewassen. Geniet op een actieve manier van de buitenlucht. Er valt hier heel wat te beleven! Spelen in het stro, vrij dierenbezoek, bootje varen, speeltuin met grote zandbak, petanquebaan of kubbspel.

Brugge

DE SFEER OPSNUIVEN IN HET OUDE BRUGGE

Dieren

De kinderboerderij de Zeven Torentjes blijft vrij toegankelijk, al zijn er wel coronamaatregels zoals enkelrichtingsverkeer en mondmaskerplicht in de binnnen ruimtes en stallen. Het is een historisch waardevolle hoeve met indrukwekkende schuren, stallen en vermaarde 17de-eeuwse duiventoren. Je vindt er heel wat neerhofdieren, van kip tot koe, waar je zo bij kunt.  De grote moestuin, kruidentuin en bijenhoekje prikkelen al je zintuigen. Er is ook een vrij toegankelijke speeltuin en cafetaria. De kids gaan zo blij zijn om eindelijk weer dieren te zien.

Bezoekers worden gevraagd de aangeduide route te volgen op de boerderij vanaf de ingang nabij de Van Mullemstraat tot de Ferry de Grosstraat. Toegang tot de stallen is mogelijk, met max.1 bubbel per keer. Er is handontsmetting voorzien aan de ingang, op het speelplein en aan de speeltractors.  Handen wassen kan steeds in het openbaar toilet.

Speeltuin

Wist je dat Tillegembos het oudste provinciedomein van West-Vlaanderen is? Het prachtige domein is maar liefst 131 hectare groot en heeft heel wat interessante fauna en flora in petto voor zijn bezoekers. In het Provinciedomein Tillegembos vind je een gezellige speeltuin terug. Ga zeker ook op verkenning in het domein. De vele wandelpaden leiden je ongetwijfeld langs het Kasteel Tillegem. Afsluiten doe je met een natje en een droogje in de gezellige herberg ‘In de Trutselaar’.

Brugge door kinderogen

De vernieuwde brochure Brugge door kinderogen neemt je mee op 4 leuke en actieve wandelingen in Brugge. Op iedere route zijn verschillende opdrachten die je samen met je kinderen (4-12 jaar) kunt uitvoeren.

De gids bezorgt gezinnen met kinderen tot 12 jaar een gezellige dag en laat hen gekende en minder gekende hoekjes van Brugge op een kindvriendelijke

Er zijn verborgen parken en speelpleinen, musea op kindermaat, aantrekkelijke winkels, leuke weetjes over onze historische gebouwen…

Je kunt de gids verkrijgen bij het Huis van de Bruggeling en In&Uit. Hier kun je de brochure downloaden

Geschiedenis en kerstsfeer

Na een wandeling in de historische stad genieten we nog (als het nog doorgaat) van wintergloed. Maar liefst 10 indrukwekkende installaties geven Brugge tijdens Wintergloed nog meer feeërieke allures. Het Lichtparcours neemt je mee doorheen de historische binnenstad en bezorgt je gegarandeerd een warm gevoel. Nu eens denderen er lichtgevende verrassingen uit de Onze-Lieve-Vrouwtoren, dan weer zie je zoekende geliefden op het Gruuthuseplein. De speciale Wintergloed app én een sliert warme lichtbakens tonen je de weg.

Wil je ook het verhaal achter de installaties en toeristische informatie per locatie bij de hand hebben? Download deze hier in een drukklaar formaat.

De Haan

WANDELEN IN DE DUINBOSSEN VAN DE HAAN TOT WENBDUINE

Op een klein half uur rijden van Oostende vind je de Duinbossen tussen De Haan en Webduine.

Wandelen

De Duinbossen De Haan is één van de groene parels aan de kust. Het gebied strekt zich uit van de Vosseslag tot Westduine. Hetbestaat uit drie afzonderlijke delen. Van west naar oost zijn dat de Duinbossen van Klemskerke, de Duinbossen van Vlissegem en de Duinbossen van Wenduine. De drie delen samen zijn 152 hectare groot. Hierop sluiten natuurreservaten De Zandpanne en De Kijkuit aan, beiden beheerd door Natuurpunt. Zo ontstaat er een groot en afwisselend duingebied met bos, duinstruweel en duingraslanden. Het stadscentrum van De Haan snijdt dit geheel in twee.

Je vindt er zowel open duinlandschap met de typische fauna en flora van de kust, als uitgestrekte beboste duinen. Je kan er naar hartenlust ravotten in één van de 3 speelzones en er zijn mooie en verrassende wandelpaden.

Spelen

In het bos aan de Vosseslag werd op 22 oktober 2013 het speelbos “Vossenhol” (3 ha) geopend. Voor de uitrusting werden de bomen gebruikt die voordien op die plaats stonden. De kinderen vinden er tal van klauter- en klimmogelijkheden, een kamp, een evenwichtsparcours en miniatuurauto’s, vervaardigd uit boomstammen. Deze speelzone van 3 ha werd ingericht met verschillende klim- en klautermogelijkheden. ha)

Het ‘Wonderbos‘ is een gloednieuwe speelbos op maat van deugnieten. In deze speelzone van 2,8 ha ontdek je de mystieke wereld van vriendelijke bosgeesten en bosmannetjes.

Avontuur

De ‘Slierberg‘ (2,2 ha ) bevat dan weer een avonturenparours met een 18 meter lange natuurglijbaan.

Kerstsfeer

Op de terugweg stopten we nog even voor de Lichtbeleving en -spektakel op de brug en vuurtoren aan Vosseslag.

Nieuwpoort

SKIEEN, VAREN EN ZEEHONDEN SPOTTEN IN NIEUWPOORT

Winter(wandel)sport

Vier de kerstperiode in een magisch decor: fonkelende lichtjes, stralende kerstbomen en winterse eye-catchers. Een warm welkom in Nieuwpoort. Schaatsen op een parcours, de échte Kerstman ontmoeten, het glas coronaproof heffen op elkaars gezondheid. Wat een tijden. En er is meer: workshops voor kinderen, een rodelbaan, een paardencarrousel, een kerstballenzweefmolen en een Instagram route voor tieners.

Volgend jaar gaan we zeker op skivakantie, de kids zijn dan oud genoeg en hun pakken van Ducksday liggen alvast op de groei in hun kast te wachten. Waarom wachten als het ook deze winter al ‘alternatief’ kan. Ga op expeditie in Nieuwpoort (aka de Alpen-aan-zee), bind je ski’s aan en volg de verschillende pistes. Dit alternatieve coronaproof programma stuurt je langs de mooiste winter- en kerstdecoraties die de stad Nieuwpoort heeft uitgezet.

Vijf pistes staan voor vijf wandelingen die je met je winterbubbel veilig kunt ontdekken. Welkom in de  Alpen-aan-Zee euh Nieuwpoort, jouw skioord! 22 kilometer aan pistes ligt op jou en je winterbubbel te wachten! Ik printte alvast deze 3 routes uit.

Groene piste | 3 km

Trek je sneeuwschoenen aan. Deze piste glijdt langs minder bekende plekjes en natuurpareltjes. Onderweg wordt je fotografisch geheugen getest.

Download het plan van de groene piste.

Blauwe piste | 2 km

Gust Garnaal en Zoë Zeehond nemen de jongste skifanaten op sleeptouw in Nieuwpoort-Bad. Los samen met hen de zoekpuzzels op of ga op de foto tijdens het sneeuwballengevecht. Oh pas op, de sneeuwman valt om, hou jij die tegen? De puzzels zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Download het plan van deze blauwe piste.

Blauwe piste | 3 km

Gust Garnaal zoekt Zoë Zeehond. Hij heeft een cadeautje gekocht voor haar. Help je Gust om Zoë te vinden? Dit kerstverhaal kun je volgen in Nieuwpoort-Stad. Onderweg zijn er leuke opdrachtjes en spelletjes voor de allerkleinste skifanaten, van 3 tot 6 jaar.

Download het plan van deze blauwe piste.

Varen

Op Texel bezoeken we altijd de zeehonden, dus willen we nu ook onze kans wagen. Hoe leuk zou het zijn als er dobberend op het water met de veerboot een zeehond gedag komt zeggen. De veerdienst is helemaal gratis en vaart uit op zaterdag, zondag en wettelijke feestdagen alsook dagelijks tijdens kleine schoolvakanties en van 9.30 u. – 19.40 u. Ter hoogte van Nieuwpoort mondt de IJzer rechtstreeks uit in zee. Waar zout en zoet water elkaar ontmoeten, ontwikkelde zich een bijzondere biotoop met slikken, schorren, duinen, strand en polders. Dankzij een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden kun je genieten van de natuurpracht van de IJzermonding. Handige infopanelen vertellen je onderweg alles over dit wonderlijke natuurgebied.

Architectuur

Voor we naar huis gaan bezoeken we nog even het Westerstaketsel, gebouwd in 1865, heeft een lengte van 490 meter, terwijl het Oosterstaketsel, uit hetzelfde jaar, 543 meter in zee steekt. Op de hoofden dragen zij een signaallantaarn en een misthoorn, ze lijken op vuurtorens in miniatuur. Tijdens de twee Wereldoorlogen werden de staketsels zwaar beschadigd, om niet te zeggen vernield, ze zijn telkens weer opgebouwd. Deze twee staketsels vormen een grote attractie en is een pleisterplaats voor toeristen die er lekker komen uitwaaien.

Middelkerke

DOOLHOVEN EN LICHTSPECTAKELS IN MIDDELKERKE

Kerstmagie

Dit eindejaar baadt het Normandpark van Middelkerke in warmte, gezelligheid en licht. Het park wordt sfeervol uitgelicht met duizenden fonkelende lichtjes en kleurrijke lampen.
Een uniek decor op een boogscheut van onze Noordzee.

Kom binnen in het kerstdoolhof in het Normandpark! Baan je een weg doorheen meer dan 500 kerstbomen en langs magische figuren. Vind de maretak, geef je geliefde een kus en beleef een magisch eindejaar in Middelkerke… Onderweg kom je heel wat vrienden tegen die je vriendelijk de weg wijzen of misschien wel op het verkeerde spoor zetten. Er wordt verteld dat er elfjes in de vijver zijn komen wonen en dat zij zorgen voor al die lichtjes en kleur in de water. De kleurrijke fonteinen zijn elke dag te bewonderen tijdens de openingsuren van het park. De magische betovering heeft ook het speelplein veranderd in een plekje vol licht en leuke wezentjes, kan jij ze vinden? Vanuit het park volg je de verlichte route naar het Epernayplein waar je een reuze ledfontein van meer dan 8m hoog kan bewonderen. Weten jullie hoe hoog dat is? Maak een foto tussen al die fonkelende lichtjes en gebruik onze hashtag #magischmiddelkerke.

Culinair

Vanuit de verwarmde etagetent krijg je een overzicht van het uniek verlichte park. Aan lekkere hapjes en drankjes ontbreekt het niet. Regelmatig zijn er sfeervolle activiteiten, kinderanimatie, optredens en vuuracts.

Blankenberge

DE PIER OP IN BLANKENBERGE

Blankenberge was niet de eerste plek die in mij opkwam voor een dagje uit, maar volgens Maison Slash zeker de moeite waard. Let’s find out!

Natuur

Via het strand trek je richting De Fonteintjes, een natuurgebied met duinmeertjes en vochtige duingraslanden, gelegen tussen Blankenberge en Zeebrugge. Het komt aan zijn naam door de stuwing van de diepe plassen die ontstonden door graafwerken ter versterking van de dertiende-eeuwse dijk, die moest voorkomen dat de zee door de duinen brak. Die plassen bevatten zoet water, gek genoeg. De Fonteintjes werd in 1978 beschermd als natuurgebied, een geluk voor de talloze planten- en diersoorten die er thuis zijn.

Architectuur

Voor we naar huis gaan wandelen we zeker ook eens richting de pier. Het bouwwerk uit de jaren dertig is ook in het echt nog steeds charmant.

Knokke

STRUINEN IN DE ZWINDUINEN EN -POLDERS

Wandelen

Je kent ongetwijfeld het Zwin. Heb je echter al gehoord over de aanpalende Zwinbosjes? Ze zijn zeker even waardevol en dragen sinds 2003 de naam Vlaams Natuurreservaat De Zwinduinen en –polders. Ze vormen een 222 hectare grote natuurlijke overgang tussen zee, strand en polder. Je kan er aangenaam wandelen, fietsen en paardrijden.

Info van Day trips with kids: Er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld waaronder een Groene Haltewandeling (vertrekt en eindigt aan een bushalte), minder mobielpad, interactieve wandelingen, vier gemarkeerde wandelpaden of je kan net als wij zelf een wandeling samenstellen met de wandeknooppunten. Alle wandelingen zijn terug te vinden op de website van Natuur en Bos. Toegang tot het natuurreservaat is gratis. Er is parkeermogelijkheid (betalend) in de Bronlaan waar je ter hoogte van de kruising met de Graaf Leon Lippensdreef het natuurreservaat kan betreden. De ingang is tussen knooppunt 15 en 14.

Spelen

Voor we naar huis terug keren houden we zeker nog even halt in het Directeur-Generaal Willemspark blijkbaar beter gekend als als ‘het bosje van Heist’. Het Willemspark met het zuidelijke duinbos en de noordelijke duinen is een belangrijke schakel in de groene ketting Jozef Stübben Park, Park 58 en het toekomstige stadsrandbos. Het park kende, dankzij een subsidie van Toerisme Vlaanderen en Westtoer, sinds 2015 een aantal vernieuwingsfases die resulteert in een nieuwe vijver met natuurlijke oevers, de aanleg van het speellandschap en het konijnen- en mollenpad. De rode draad doorheen het speellandschap zijn de dieren van het bos zoals de ekster, het lieveheersbeestje, mieren… 

In het park is volgens Day trips with kids een speelroute uitgestippeld die je langs een speelzone, een vijver en een boshuisje brengt. Maar ook de rest van het park is het ontdekken waard, zeker als je de kunstwerken “The Tower” van Thomas Lerooy en “Soccoristas de Biarritz X-X” van Aurora Cañero wil bekijken. Het park bestaat uit bos, duinen en begrassingszones wat zorgt voor een heel afwisselend wandellandschap. Rondom het park is parkeergelegeheid, er zijn fietsstallingen en een openbaar toilet voorzien.


Praktische info

Mijn inspiratie voor dit blog haalde ik bij de Facebookgroep Wandelen met kinderen, enkele reizende mama’s op instagram (zoals hier boven genoemd) en op de websites Visit Oostende, www.dekust.be

De Fonteintjes
8370 Blankenberge
Telefoon/Fax:+32 50 41 62 39
E-mail: info@natuurpunt.be
Website: http://www.natuurpunt.be

De Lange Schuur
Stuiverstraat 599
8400 Oostende

Duin De Hoge Blekker
Zeelaan
8670 Koksijde
http://www.koksijde.be

De Slierberg
Driftweg
8377 Zuienkerke

Kinderboerderij De Zeven Torentjes
Canadaring 41
8310 Brugge
050 35 40 43
kinderboerderij@brugge.be

Normandpark Middelkerke
Normandlaan 38
8430 Middelkerke
Telefoon/Fax: +32 59 31 91 31E
mail: evenementen@middelkerke.be
Website: https://www.middelkerke.be/nl/evenementen/magisch-middelkerke

Tillegembos
Tillegemstraat 85
8200 Sint-Michiels

Toerisme Oostende vzw
Monacoplein 2
8400 Oostende

Openingsuren: 19/12/2020 tot 03/01/2021 dagelijks van 17:00 tot 22:00

Vossenhol
Bos Vosseslag
8420 Vosseslag

Veer Nieuwpoort
Oude Zeedijk
8620 Nieuwpoort

Wonderbos
Wenduinesteenweg 125
8420 De Haan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s